Een natuurgebied binnen de stadsgrenzen van Den Bosch, waar van alles te beleven valt.

Natuurgebied De Heinis is een uniek natuurgebied gelegen in de Bossche stadsbuurt de Herven. De akkers, weides en boerderijen weerspiegelen zijn boerenverleden. Kenmerkend is de midden door dit gebied kronkelende Heinisdijk lopend tot in Orthen (onder de naam Herven).

Met deze dijk probeerde men vroeger het water te beheersen. De invloed van water als natuurkracht toont zich in de verschillende wielen langs de dijk. Een wiel is een plas die ontstaat door een dijkdoorbraak. De dijk werd gebruikt als verbindingsweg tussen Orthen en Rosmalen en heeft ook een rol gespeeld in de belegering, bezetting en verdediging van ‘s-Hertogenbosch. Stille getuigen hiervan zijn het fort in Orthen uit 1630 en een nog behouden redoute (wachtpost) uit 1860, bedoeld om de weg tussen de forten in Orthen en Hintham te verdedigen.

De Heinis wordt beheerd door het Brabants Landschap en de Heinistuin (westelijk van de Balkweg) door een groep buurtvrijwilligers in samenwerking met de gemeente. Ook zijn er volkstuinen aan de andere kant van de dijk bij de Heinistuin.

Menig wandelaar maakt gebruik van de onverharde paden en de dijk waar ook fietsers voorbijkomen. Het is een populair gebied waar honden uitgelaten worden en er komt regelmatig een schoolklas voor praktische natuureducatie. Soms is er een visser aan een van de wielen te vinden. Met een bed & breakfast-boerderij en een restaurant-boerderij is er ook horeca bedrijvigheid.

Kortom de Heinis heeft omwonenden, werknemers van het ernaast gelegen bedrijventerrein en andere bezoekers veel te bieden.

Meer informatie over de Heinis is te vinden op de IVN website

Wandelroute rondje De Heinis: startpunt routeknooppunt 57 of hoek Heinisdijk/Reitscheweg

voor meer/andere routes zie route.nl

bekijk ook de wandelaflevering Op Pad in De Heinis met Roel Diepstraten op Omroep Brabant

Fietsroute Heinis-Maximakanaal-Maas-Orthen: routeknooppunten 90-91-96-48-50-90

voor meer/andere routes zie route.nl