De Hervensoos beleefde zondagochtend 4 juni een heel speciale editie. Dit keer was een rondleiding geboekt in het Zwanebroedershuis aan de Hinthamerstraat.

Deze Hervensoos op locatie was bedacht door Minke Oskam die als coördinator van de soos elke zes weken de onderwerpen bedenkt en sprekers regelt. Dit uitstapje was mede bedoeld om mensen die op de reguliere dagen (dinsdag- en donderdagochtend) niet in de gelegenheid zijn de soos te bezoeken, eens de kans te geven deel te nemen. Daarbij was het een mooie gelegenheid een fraai aspect van onze binnenstad nader te leren kennen.

Onze wijkgenote Wil Hartkamp is al tientallen jaren gids bij de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch, de organisatie die de rondleidingen in onder meer het Zwanenbroedershuis verzorgt. Daarbij is Wil door haar inzet jaren terug benoemd tot Lid van Verdienste van de Kring Vrienden.

Vijftien belangstellenden meldden zich deze zonnige zondagochtend bij het fraaie pand van de Zwanenbroeders. Het is het onderkomen van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap die ruim 700 jaar bestaat en vrij uniek is in de wereld. Het genootschap kent leden én Zwanenbroeders en die laatsten zijn alleen leden van Het Koninklijk Huis. Bijzonder is dat zowel katholieken als protestanten evenredig zitting hebben in het genootschap.

Wil Hartkamp vertelde eerst over het genootschap en leidde de groep daarna uiterst vakkundig en enthousiast rond door het prachtig gerestaureerde pand. Op de benendenverdieping stond onder meer het zilver centraal. Tijdens de pauze met koffie en Bossche koek konden de Hervenaren zich in de tuin koesteren in de zon en een blik werpen op de Binnendieze die achter het Zwanenbroedershuis stroomt. En genieten van de stilte, zo middenin de binnenstad.

Boven vormde het bezoek aan de grote zaal natuurlijk het hoogtepunt van de tour. In deze zaal wordt ieder jaar de broederlijke maaltijd gehouden. Hier ook de persoonlijke stoelen met daarop geborduurd de wapens van de familie waartoe de leden behoren.

De volgende Hervensoos is dinsdagochtend 11 juli en dan weer in het Nico Schuurmanshuis. Meer informatie over deze bijeenkomst volgt nog.