Wie heeft er ooit van Tuva gehoord? Bij de eerstvolgende Hervensoos, dinsdagochtend 11 juli, staat dit  onbekende land centraal. Het is onderdeel van de Russische Federatie en ligt ten zuiden van Siberië. Dirk van der Hoek gaat ons er alles over vertellen.

Wereldreiziger Dirk van der Hoek is namelijk een van de weinigen in de Westerse wereld die zich compleet in dit land verdiept heeft. Hij ging er zelfs Russisch voor studeren om alles over Tuva te lezen en om er ter plaatse met de mensen te kunnen praten. Hij is inmiddels zo enthousiast over deze onbekende staat dat hij er maar wat graag en bijzonder enthousiast over wil vertellen. Tuva is ongeveer vier keer zo groot als Nederland en heeft ruim 300.000 inwoners.

Dirk van der Hoek

“Tuva heeft een rol gespeeld bij het ontstaan van Rusland in haar huidige vorm. In totaal ben ik een tiental malen in Tuva geweest en heb daar kennis kunnen maken met het land en de bevolking. Elke keer een avontuur maar interessant. In de vorige eeuw heeft Tuva, gelegen op de grens van Mongolië en Siberië, een fundamentele transitie van een onderontwikkeld nomadengebied naar een land in de moderne tijd meegemaakt. Uniek daarbij is, dat in de Russische setting, Tuva in die eeuw tweeënhalf keer onafhankelijk is geweest. De rol van de omringende landen, China, Mongolië en Rusland komt dan ook uitgebreid  ter sprake”, aldus Dirk van der Hoek.

De Hervensoos dinsdag 11 juli is weer in het Nico Schuurmanshuis, Ketsheuvel 50. Vanaf 9.30 uur staat de koffie klaar, de presentatie begint om 10 uur en duurt tot 11 uur. Daarna is er nog tijd voor het stellen van vragen.

Er is voldoende parkeergelegenheid voor fiets en auto.

Mocht u geen vervoer hebben, meldt u zich dan bij Minke Oskam, coördinator. Tel. 06-50999596. minke.oskam@gmail.com