Liesbeth van Berge Henegouwen

Tijdens de Algemene Ledenvergadering stelden Liesbeth en Peter van Berge Henegouwen van de Zesde Herven voor om als wijk een AED-apparaat aan te schaffen die 24 uur per dag beschikbaar is. Wat willen ze precies?

Liesbeth is verpleegkundige van beroep en werkte jarenlang op de afdeling cardiologie van het Carolusziekenhuis. Ze is dus goed bekend met hart- en vaatziekten. Het betekende ook dat ze zeer regelmatig reanimatielessen volgde. Ook nu is ze nog aangesloten bij HartslagNu, het oproepsysteem dat burgerhulpverleners via een bericht op de mobiele telefoon oproept om ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie in hun buurt.

Eerst maar eens even, wat is een AED? Die gebruik je als iemand een hartstilstand krijgt. AED betekent Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Maar daarmee ben je er nog niet. Er moeten mensen zijn die het apparaat bedienen. Het geeft wel (via een ingebouwd bandje) instructies, maar je moet dat wel kunnen uitvoeren. Daarvoor zijn reanimatiecursussen nodig, waarbij je leert hartmassage te geven.  Vaak worden de kosten daarvoor vergoed door de ziektekostenverzekering (hangt wel af van welke verzekeraar je hebt). Bovendien moet deze eigenlijk eens per jaar herhaald worden om de kennis niet te laten verdampen. Het komt tenslotte maar heel zelden voor dat je deze vaardigheden moet gebruiken. Liesbeth wil zo’n cursus wel organiseren. Vanuit haar vroegere werk kent ze een cardioloog die de cursus van twee avonden wel wil geven als er voldoende belangstelling is (minimaal zes mensen).

Een AED apparaat

Als er in de wijk nu ergens een hartstilstand is, wordt Liesbeth opgeroepen via haar telefoon. Maar de AED’s in de buurt zijn na kantoortijden niet bereikbaar omdat ze ergens binnen hangen (bij de Jumbo bijvoorbeeld of bij een tandarts in de wijk). Nu kun je natuurlijk mensen verzoeken alleen een hartstilstand te krijgen tussen 9 en 5 uur, maar het vervelende is dat harten daar maling aan hebben. Dus moet daar een oplossing voor komen. Een AED die ergens buiten hangt in een afgesloten kast die alleen via een pincode te openen is. Deze code krijg je mee via de oproep. Waar die kast moet komen te hangen is nog een punt van zorg. Hij is niet heel groot, maar hij moet uit de zon hangen. Om die reden valt de buitenmuur van Van Berge Henegouwen af.

Voor de praktische problemen zou er een werkgroepje moeten komen, zegt Peter van Berge Henegouwen. Liesbeth kan daarin zitten en nog twee of drie anderen. Deze werkgroep moet de praktische zaken organiseren. “Iemand moet zich bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voelen voor het ding. Iemand die regelmatig even kijkt of alles nog in orde is. En als ie een keer gebruikt wordt, hem klaarmaakt voor de volgende keer. Batterijen moeten vervangen worden en er moeten nieuwe pads en elektroden aan komen.” Verder moet er dus voldoende interesse zijn voor een reanimatiecursus.

Een AED aanschaffen kost zo’n 1600 euro. Daar zit dan ook een onderhoudscontract en servicepakket voor vijf jaar in. Daarnaast zijn er de stroomkosten voor het opladen. Voor dat geld heb je de zekerheid dat er een hulpapparaat is als je een keer wat overkomt. Een zekerheid is het nooit, maar het vergroot de kans op overleven bij een hartstilstand aanzienlijk. En vergis je niet: dit kan iedereen overkomen. Het kan je leven redden.

Tijdens de algemene ledenvergadering bleek het bestuur wel te voelen voor de aanschaf. Veel bezwaren van bezoekers waren er ook niet. We zouden ook bepaald niet de eerste wijk zijn die een dergelijk apparaat aanschaft. Hier is bijvoorbeeld te lezen over een buurtvereniging in Gouda die het ook deed, met daarbij een foto van hoe de AED in een kast wordt opgehangen.

Wie belangstelling heeft om een reanimatiecursus te volgen of wie wel in de werkgroep wil zitten die praktische problemen helpt oplossen, kan zich aanmelden bij Liesbeth van Berge Henegouwen, Zesde Herven 16, tel. 073-6413297, email: liesbethvanberge-henegouwen@home.nl

Kijk ook op de websites van HartslagNu en de Hartstichting.