Marc de Wit, de nieuwe wijkagent
Bij een rondritje door de Herven scannen zijn ogen voortdurend de omgeving. Wijkagent Marc de Wit knijpt resoluut in de remmen als hij op de Eerste Herven een automatische garagedeur ontwaard die aan de onderkant een centimeter of twintig open staat, terwijl er geen bewoner te bekennen is. “Even kijken”, bromt hij als hij zijn fiets wegzet. Hij roept bij de deur en kijkt om de hoek van de garage. Niets. Toch maar even aanbellen. Na enige tijd doet de bewoner open. De Wit stelt zich voor en verklaart zijn actie. De bewoner zegt dat garagedeur zorgt voor ontluchting van de sauna, maar bedankt De Wit voor zijn waakzaamheid.
Zo gaat dat wel vaker, zegt hij, terwijl hij verder fietst. Oplettendheid is deel van hem, van zijn werk. Sinds een maand of vier is De Wit (43) nu de wijkagent van de Haren, Donk, Reit en Herven. Hij nam dit deel van de wijk over van Ben van der Lee, die nu alleen nog de Rompert, Slagen, Morgen, Buitenpepers en Orthen doet. De Wit komt uit de regio Helmond. Daar was hij ook agent en hield hij zich onder andere ruim zes jaar met woninginbraken bezig. Die kennis neemt hij mee in zijn taak als wijkagent.
Gelegenheid maakt de dief, wijst hij als we over het Hervenpad achter de woningen aan de Tweede Hervendreef rijden. Vanaf het pad kun je de woonkamers zien liggen. Goed is te zien waar iemand thuis is en waar niet. “Het komt maar zelden voor dat een inbraak echt voorbereid wordt, dat een huis in de gaten wordt gehouden”, aldus De Wit. “Negenennegentig procent van de inbraken, zijn gelegenheidsgevallen.” Omdat er een raam of deur openstaat, omdat er geen levende ziel te bekennen is. “Daarom hamer ik er altijd op om ’s avonds een lampje aan te laten, ook als je niet thuis bent”, zegt hij. “Het is bekend, maar toch zijn er nog steeds heel veel mensen die het niet doen. Ja, ook als die altijd op hetzelfde tijdstip gaat branden. Dat valt niet op. Veruit de meeste inbrekers observeren een huis nooit. Hebben ze geen tijd voor.”
Maar een wijkagent is meer dan de man die inbraken voorkomt. “Je bent het eerste aanspreekpunt van de politie voor een wijk”, zegt hij. Dan heeft hij het over langdurig lopende zaken. Bij een inbraak, overval of fietsdiefstal bel je 112. Niet hem. Maar als er veel inbraken zijn op een bepaald punt, komt de wijkagent in beeld. “Dan gaat we bekijken wat er aan de hand kan zijn. En kan ik tips geven.” Zo ook als er problemen zijn. Als de hele straat last heeft van bijvoorbeeld dagen- of wekenlang aanhoudend lawaai of verkeersoverlast. Als er problemen zijn met de buren of een andere overlastgever, wat maar niet opgelost kan worden met praten alleen.
Hij geeft het voorbeeld van problemen met kinderen. Als je merkt dat er wat is, maar je kunt er niet met hem of haar over praten. Of je vindt een zakje drugs op hun kamer en ze luisteren niet naar je. Dan wil je niet direct naar het politie lopen. “Dan kan de wijkagent helpen”, geeft hij aan. “Die luistert en gaat bijvoorbeeld samen met jou met je kind praten om het op te lossen of te helpen en een oogje in het zeil te houden.” Zulke dingen worden wel vastgelegd in een dagelijks rapport, maar niet in een proces-verbaal. “Dan heb je niet meteen een strafblad waar je nog jaren last van kunt hebben, bijvoorbeeld bij het solliciteren.”
Als we vanaf D’n Boerderij over fiets/wandelpad de Herven richting de volkstuinen rijden, knikt hij. “Dit ken ik. Verderop hebben we een paar maanden geleden een aanrander gepakt.” In februari werden daar vrouwen lastig gevallen. De politie zette onder meer camera’s neer. “Hij stond er keurig op. We hebben hem kunnen aanhouden en daarna stopten de aanrandingen. We houden nog steeds een oogje in het zeil en zorgen dat hij niet weer in de fout gaat.”
De Wit en zijn collega-wijkagenten zijn het ‘blauw op straat’ (hoewel dat tegenwoordig meer het zwart-geel is). Hij schat in dat hij zo ongeveer 70% van zijn tijd op straat doorbrengt en de rest achter zijn bureau. “Maar ik ben redelijk vlug met het papierwerk.” Heel veel van die tijd op straat brengt hij overigens niet door in de Herven. De Haren, Donk en Reit slokken veel meer van zijn tijd op. “Ik denkt dat ik hier nu een keer of twee, drie een rondje door de wijk ben gefietst”, geeft hij aan.
Hij werkt ook niet exclusief in de wijken. Ook hij moet allerlei diensten draaien en soms overnemen van collega’s als die afwezig zijn. Zo kwam hij onlangs nog landelijk in het nieuws toen hij een drugsgebruiker achterna zat in burger in het centrum van Den Bosch. Die sprak hem op zeker moment aan, niet wetende dat hij met een agent van doen had. Of hij De Wits telefoon even mocht gebruiken? Daarmee belde hij doodleuk zijn dealer, waardoor de politie diens telefoonnummer had. Handig.
“Dat ik niet zoveel in de Herven kom, is een goed teken. Hoe minder ik nodig ben, hoe beter natuurlijk. Het is een fijne, rustige wijk. Veel mensen werken overdag. Ik kom niet vaak iemand op straat tegen.” Als dat wel zo is, maakt hij graag een praatje. Hij is altijd aanspreekbaar.
Wie De Wit wil spreken, kan dat op die manier doen. Maar hij is ook bereikbaar per email (marc.de.wit@politie.nl) of per telefoon: 0900-8844 en vragen naar hem, of eenvoudigweg de wijkagent voor de Herven. Ook is er een contactmogelijkheid op de politiesite www.politie.nl. Ga naar ‘mijn buurt’ en klik onder het kopje ‘wijkagenten’ de Herven aan. Dan volgt er een contactformulier. Verder is hij te vinden op Twitter: @Wijkag_DBNoord. Op donderdag 18 januari is De Wit tevens te gast in de Hervensoos. Tussen 10.00 en 11.30 uur in D’n Boerderij.