Vrijwilligers bezig in de Heinis

Voor veel mensen uit de Herven is de Heinis een heerlijke plek om te wandelen. Op maandagochtend zijn er ook altijd een aantal mensen in de weer om de Heinistuin op orde te houden. We vroegen coördinator Machteld Terlingen van die vrijwilligers om wat nadere informatie te geven over dit natuurgebied.

Je zou het met de huidige temperaturen niet zeggen, maar het is winter. De natuur is in rust en er lijkt niet zoveel te gebeuren. Maar als je goed kijkt, blijkt dat toch niet zo te zijn: de vlier loopt alweer uit, hazelaars en elzen bloeien en de blaadjes van de vogelmelk komen alweer uit de grond. Waarschijnlijk was ook alweer de voorjaarsroffel van de grote bonte specht te horen en zo nu en dan is het in de elzen een drukte van belang door de sijsjes die er komen fourageren. Ook de roodborst en de winterkoning laten zich horen.

Ondertussen ligt het werk van de vrijwilligers in de Heinistuin niet stil. Vanuit verschillende wijken op Noord werken er verschillende mensen mee. Uit de Herven zijn dat Jeroen Naaykens, Charles Zoete, Luc Batterink en Minke Oskam. Deze periode wordt benut om links en rechts de bramen wat terug te snoeien, de paden bij te houden voor de wandelaars en een dichtgevallen slootje is weer opengemaakt om het leefgebied en de actieradius voor salamanders te vergroten. De vrijwilligers proberen de rillen langs het pad onder de dijk – die wat uit elkaar getrokken waren – te fatsoeneren.

Bij het gedempte wiel – waar nu water in staat – zijn in de loop van de Jaren behoorlijk wat berken opgeschoten. Deze vragen veel water en zorgen zo voor verdroging van het gebied. Die verdroging is – naast de stikstof – sowieso al een probleem. Op advies van onze stadsecoloog halen de vrijwilligers daarom een aantal berken weg.

Er staat één mooie linde in de Heinistuin. Die is er ooit neergezet met het idee dat er een bankje onder zou kunnen staan. Rondom de linde is recent het één en ander weggesnoeid. De bedoeling is nu inderdaad een bankje realiseren. Hopelijk kunnen veel mensen daarvan gaan genieten.

Wie meer wil weten over dit vrijwilligersproject op de Heinis, kan contact opnemen met Minke Oskam via emailadres minke.oskam@gmail.com

Enkele beelden uit de Heinis waar de vrijwilligers werken.