Liefst 44 jaar woonden ze op de Herven: de zusters. De vriendelijke dames van het klooster, de vier huizen aan de Vierde Herven en de Tweede Hervendreef. Waren het er vroeger soms wel twintig, nu zijn er nog vier zusters over. En zij gaan vertrekken. De huizen zijn verkocht en komende zondag, 7 augustus trekken ze voor het laatst de deur achter zich dicht.

Remigia (82), Venancia (88), Maria (76) en Theresia (83) zitten deze warme zomerochtend met z’n vieren heerlijk achter het huis aan de koffie. Van verhuisstress lijkt in het geheel geen sprake. Gezellig keuvelen ze met de visite, alles op het gemakje. Nog tijd om een afscheidsfoto te maken? Natuurlijk, geen probleem. In ganzenpas gaat het naar de voortuin, zuster Maria schikt voor de spiegel in de gang nog even haar kapsel. Hulp Petra verzet snel de auto zodat de vier zusters fraai op de foto kunnen voor de panden aan de Tweede Hervendreef.

Deze woningen gingen samen met twee achterliggende huizen aan de Vierde Herven 44 jaar door het leven als ‘het klooster’. Twee keer twee aan elkaar liggende woningen waren doorgebroken en de vier tuinen omgetoverd tot één groot perceel. In het midden prijkte jarenlang een fraaie eikenboom. Een Franse eik, uit een eikeltje opgekweekt tot een forse boom.  Een van de zusters nam jaren terug uit Frankrijk eikeltjes mee van de boom waaronder de stichter van de orde, Vincent a Paulo, vaak vertoefde. Want de zusters van De Herven heten eigenlijk de Dochters der Liefde van de heilige Vincentius a Paulo.

In 1978 kwamen ze naar de Herven, het klooster in Zutphen was te groot ze wilden dichter bij hun zusters in het moederhuis in Panningen in Limburg zitten. In Den Bosch konden ze in de nieuwe wijk De Herven vier huizen kopen die alle met de tuinen aan elkaar grensden. De woningen aan de Tweede Hervendreef werden omgebouwd tot gemeenschappelijke ruimte met eetzaal en een heuse kapel. Daar wordt nog altijd vier keer per week de heilige mis opgedragen door een pastoor.

De zusters richtten mede het blijf-van-mijn-lijfhuis op en leidden een leven van contemplatie en meditatie. Maar waren ook heel sociaal en actief in De Herven. Met name zuster Theresia heeft vroeger op veel kinderen uit de buurt gepast. Leo en Riet Teulings die tegenover het klooster aan de Tweede Hervendreef wonen en die hier in 1975 kwamen, zagen in 1978 de zusters arriveren. Vanaf het begin af aan heeft het paar bijzonder goede contacten met de zusters opgebouwd. Leo is nog altijd steun en toeverlaat voor de overbuurvrouwen. Hun twee kinderen gingen regelmatig een weekje bij de zusters logeren als Leo en Riet samen op vakantie gingen. “De zusters vonden het geweldig en onze kinderen ook”, haalt  Riet herinneringen op.

Prachtig zijn ook de herinneringen aan zuster Theresia die zwarte piet speelde. Dat weet zuster Theresia nog heel goed. “Had Leo zijn zoontje in de zak gestopt en hier voor de deur gezet. O wat hebben we gelachen.” Zuster Theresia giert het nog altijd uit als ze dit verhaal vertelt. Zij staat in de wijk bekend als een heerlijk fuifnummer. Op het laatste wijkfeest droeg zij met trots haar sombrero, het was immers een Mexicaans themafeest. Het coronabiertje dat zij voor haar uitdossing ontving, smaakte haar best.

Veel buurtbewoners herinneren zich nog de nieuwjaarsrecepties bij de zusters die befaamd waren. Ook boden de zusters gastvrij onderdak aan de zorggroep op de Herven die tweewekelijks bijeen komt voor een gezellige ochtend.

De laatste jaren verloren de zusters een aantal van hun medezusters. De vier huizen werden te groot en ondanks de goede hulp van iedereen, was het tijd eens na te denken over de toekomst. In Panningen werden nieuwe seniorenappartementen gebouwd aan het verzorgingshuis waar ook zusters uit de orde wonen. Zij konden daar vier appartementen betrekken met een gezamenlijke woonkamer. Zodat ze alle vier bij elkaar kunnen blijven. Na dat besluit werd alles in gang gezet voor een vertrek uit de door hen zo geliefde Herven. De woningen zijn verkocht aan vier stellen die elkaar uit de studententijd kennen. De huizen aan de Vierde Herven worden al maanden verbouwd en de vier zusters wonen nu in de twee woningen aan de Tweede Hervendreef.

De laatste maanden reed zuster Maria regelmatig naar Panningen om de boel daar te coördineren en samen met haar drie medezusters zorg te dragen voor de inrichting. De vier appartementen zijn nu zo goed als gereed, het tapijt ligt er, de gordijnen hangen in de plooi. Van een grote groep buurtbewoners is onlangs al gezamenlijk afscheid genomen, getuige een vrolijke foto. Elke dag nog belt er wel iemand aan om de zusters persoonlijk de hand te drukken en een presentje af te geven. Om in Panningen van te genieten.

Zondag na de ochtendmis en lunch, vertrekken de vier zusters in hun blauwe auto naar Panningen. Dit vertrek is gepland tussen 14.30 en 14.45 uur. Als wijkverenging willen wij ‘onze’ zusters uitzwaaien en hopen dat velen dat met ons willen doen. Dus kom zondag 7 augustus om 14.30 uur naar de Tweede Hervendreef 36 – 38 en maak het vertrek voor Remigia, Venancia, Theresia en Maria onvergetelijk.