Zo’n twintig belangstellenden hebben dinsdagochtend 19 juli genoten van de laatste Hervensoos voor de zomervakantie. Ondanks het landelijk afgekondigde hitteprotocol en code oranje, zat de zaal van het Nico Schuurmanshuis op Orthen gezellig vol.

Omdat de Hervensoos ’s ochtends wordt gehouden, vond organisator Minke Oskam het nog verantwoord de soos door te laten gaan. “In de ochtend is het nog niet zo heet en de mensen kijken er toch altijd erg naar uit”, gaf Minke als toelichting. Dit bleek een prima besluit want het was heel goed uit te houden in het wijkgebouw.

Voor deze zomerse aflevering van de Hervensoos stonden twee gastsprekers klaar om de aanwezigen te vermaken. René Dupuis trapte af met zijn lezing over het Huis van Bosch. René is sinds een aantal jaar bewoner van onze wijk en werkt sinds dit voorjaar als gastheer in het Huis van Bosch. Dit voormalige woonhuis van de beroemde schilder aan de Markt is sinds 1 april opengesteld als bezoekerscentrum. De gasten lopen dan letterlijk in de voetsporen van Jheronimus Bosch. René vertelde enthousiast over zijn vrijwilligerswerk en verluchtigde zijn verhaal onder meer met annekdotes van ontmoetingen met buitenlandse gasten.

Na de pauze nam Bianca Eikhoudt het stokje over. Zij is bouwhistoricus bij de gemeente Den Bosch en groeide op in de Herven. Haar moeder Corrie zat trots in het gehoor. Bianca is nauw betrokken geweest bij de restauratie van het Huis van Bosch. Aan de hand van onder meer voor en na foto’s liet zij zien hoe hard er gewerkt is om te komen tot dit mooie project. Velen weten nog dat winkel De Kleine Winst in het pand zat. Daar waren ook foto’s van. Bianca schetste hoe deskundigen onderzoek hebben gedaan naar de houten balken en de kleuren die vroeger in het pand gebruikt werden.

Rond half twaalf sloot Minke de bijeenkomst af zodat iedereen nog voor de ergste hitte op huis aan kon. Speciale dank gold Jacques en Annemarie Jochems die deze ochtend voor de koffie en kannen water zorgden.

Noteer vast deze twee data voor de volgende Hervensoos: dinsdag 4 oktober en donderdag 1 december. Op dinsdag 4 oktober staat een rondleiding in en rond het Fort Orthen op het programma. Meer informatie volgt tegen die tijd.