In deze tweede editie van hondenweetjes zal ik vooral ingaan op de actualiteit van deze periode van het jaar: het wordt steeds warmer en dus zien we weer meer vlooien en teken. Vervelend, dus goed om te weten hoe je hiermee om moet gaan. Ook geef ik nog wat tips over grasaren en waar je aan moet denken als het heel warm weer wordt.

Teken en vlooien

Er zijn steeds meer teken, ook in Nederland en iedereen weet inmiddels wel dat ze soms gevaarlijk zijn. Ook mensen kunnen vreselijke ziektes oplopen van teken. Als je hond (of je kat) tussen het gras en de struiken loopt of snuffelend, kruipt een teek in zijn vacht. Als hij de kans krijgt, bijt hij zich vast in de huid van je huisdier en zuigt zich vol met bloed. Daardoor wordt hij groter. Pas als hij veel bloed heeft opgezogen, kan hij gif inspuiten; dan zit hij meestal al 24 uur op het lijf van je huisdier. Daarom is het belangrijk dat je in de periode maart/april tot en met september/oktober (afhankelijk van de temperatuur buiten) elke dag je hond controleert op teken. Maak daar een ‘knuffelritueel’ van, dan raakt je hond eraan gewend en vindt hij het helemaal niet erg. Ontdek je een teek en is hij groot genoeg om te pakken met een tekentang, haal hem er dan uit. Doe dat op een rustige manier, want je hond moet wel even stil blijven zitten. Lukt het niet, wacht dan tot de hond wel rustig is of vraag iemand te hulp, die de hond vast kan houden of met iets lekker af kan leiden. Ik gebruik zelf een tekentang die eruit ziet als een hele kleine koevoet. Deze vind ik makkelijker dan de varianten die op een groot pincet lijken. Heb je de teek te pakken, maak hem dan dood tussen bijvoorbeeld wc-papier. Het zijn taaie beestjes die in een vuilniszak prima kunnen overleven.

Vlooien zijn ook vervelende beestjes en zij vermenigvuldigen zich snel. zij spuiten niets in de huid van je huisdier, maar ze kriebelen wel en dan gaat de hond daar bijten of krabben. Daar kunnen vervelende wonden door ontstaan, die ze Hotspots noemen. Ga daarmee naar de dierenarts, want dat gaat echt niet vanzelf over. Bovendien verspreiden vlooien zich ook in je huis. Ze kruipen in kieren en spleten en in stoffen vloerbedekking of je bank. De eitjes kunnen daar heel lang overleven en stofzuigen helpt wel maar je haalt ze nooit allemaal weg. Zolang jouw huisdier thuis is, zullen de vlooien daarop springen, maar als je huisdier lang weg is, bijvoorbeeld in de vakantie, vermenigvuldigen ze zich ook en dan kom je thuis en wordt je zelf belaagd door deze kriebelende diertje. Uit eigen ervaring weet ik dat het niet prettig is! Om dit te voorkomen zijn er spuitbussen te koop die voorkomen dat de vlooien zich explosief voortplanten terwijl jij op vakantie bent. Hiermee behandel je je vloer en eventuele stoffen banken of stoelen waar jou huisdier mee in aanraking komt.

Vlooien en teken bestrijden

Zelf probeer ik zoveel mogelijk natuurlijke middelen te gebruiken om vlooien en teken te bestrijden. Maar de laatste jaren zijn deze beestjes zo intensief aanwezig dat karnemelk, knoflook of kruidenmengels vaak niet meer afdoende helpen. Wel in de koudere periodes van het jaar maar wordt het warmer, dan zul je meestal over moeten stappen naar druppels in de nek of een vlooien- en tekenband. Daar zitten chemische stoffen in, maar die zijn wetenschappelijk bewezen niet schadelijk voor je huisdier. Je hond kan natuurlijk wel allergisch reageren op een bepaalde stof die erin zit. Dan zul je een middel met een andere samenstelling moeten nemen, in overleg met je dierenarts. Zelf gebruik ik liever een band om de nek, dan druppels, omdat een hond met die druppels een paar keer per jaar ineens veel werkzame stof in het lichaam krijgt. En je moet dan een paar dagen oppassen met knuffelen van de hond op die plek. Een anti-vlooien- en tekenband werkt ongeveer 7 maanden (genoeg om in Nederland de warme periode door te komen) en geeft zijn werkzame stoffen in kleine dosis af. Voor mijn gevoel is dat fijner voor de hond, maar ik kan daar geen wetenschappelijk onderbouwde bevestiging voor vinden. Voordeel is ook dat die band niet gevaarlijk is voor mensen, dus er kan volop geknuffeld worden. Het overtollige uiteinde van de band knip ik eraf en doe ik in de stofzuiger; dan worden de vlooien die opgezogen worden, ook gedood.

Ook vervelend voor honden én katten zijn grasaren. Als die aren in de huid van je huisdier komen, krijg je ze er niet meer uit, want ze hebben weerhaken. Op de foto zie je een grasaar; op de Heinisdijk heb ik er alweer veel gespot, dus kijk uit. Krijgt je hond er één in zijn huid, of nog erger in zijn bek of spijsverteringskanaal, ga dan naar de dierenarts, want zelf krijg je ze er nooit goed uit. Als je zelf een grasaar in je huid krijgt, geldt hetzelfde: ga naar de huisarts om te voorkomen dat je een flinke ontsteking oploopt.

Honden en warm weer

In tegenstelling tot mensen hebben honden nauwelijks profijt van een lekker briesje als het warm is. Zij kunnen hun warmte alleen maar kwijt via hun tong en hun voetzooltjes. Daarom hijgen honden heel erg als het warm is of als ze zich flink inspannen. Lekker met de poten in het koude water is voor honden heel fijn als het warm is. Het “hondenstrandje” op de Heinis is daarvoor ideaal, omdat ze daar langzaam in kunnen lopen en ze zelf kunnen bepalen hoe diep ze gaan. Als een oververhitte hond ineens in een meer of zwembad springt, kan dat heel gevaarlijk zijn, dus voorkom dat. Thuis kun je een platte bak met water in de tuin zetten waarin hij lekker de poten kan koelen. Sommige honden gaan er helemaal in liggen; anderen lopen er met een grote bocht omheen. Honden hebben net als mensen een eigen willetje; daar verander je niet veel aan. Er zijn koelmatten te koop waarop de hond zijn poten of buik kan koelen. Ook lekker voor zijn baasjes trouwens! In alle gevallen geldt: dwing je hond nooit om te zwemmen of op een koelmat te gaan liggen. Dat wekt alleen maar angst op en dan zal hij er met een nog grotere boog omheen gaan lopen. Je kunt zelf op de mat of in het water gaan staan en hem eventueel met een snackje lokken, maar als hij niet wil, niet forceren.

Ten slotte, als het echt langere tijd warm is, kan bestrating en asfalt heel erg warm worden. Hier kunnen honden hun poten aan verbranden en dat is erg pijnlijk. Door je hand minimaal 5 seconden plat op de bestrating te leggen, kun je voelen of het voor jouw hond verantwoord is om er overheen te lopen. Is het te heet voor je hand, dan is het ook te heet voor de poten van je (met name jonge) hond. Moet hij dan toch zijn behoeften doen, pak hem dan op en zet hem op het zand of gras.