In de gevaarlijke bocht van het fietspad Hervenpad (tussen Tweede Hervendreef en het bruggetje over de vaart) is door de gemeente maandag een verkeersspiegel geplaatst. Wijkbewoners vragen er al jaren om, maar door de inspanningen van wijkbewoner Hans Blatter en de wijkvereniging staat het er nu.

De bocht is al langer een doorn in het oog van veel gebruikers van het pad. Er zijn al meerdere ongelukken gebeurd, waarbij verschillende mensen gewond zijn geraakt. De gemeente wilde lang geen spiegel plaatsen omdat het te vandalismegevoelig zou zijn.

Wijkbewoner Hans Blatter stoorde zich er dusdanig aan dat hij meerdere berichten via de BuitenBeterApp stuurde naar de gemeente. “Na vijf meldingen (…) waar geen reactie en afwikkeling op kwam, heb ik dit voorgelegd aan de ombudscommissie van de gemeente”, schrijft hij op de Faceboekpagina van de wijkvereniging. “Na een uitgebreide mailwisseling en aardig wat telefoontjes over de procedure, kwam de inhoudelijke afwikkeling aan bod. Dit heeft als resultaat dat vandaag is toegezegd dat binnenkort een spiegel wordt opgehangen in de bocht van het Hervenpad!”

Vrijwel tegelijkertijd correspondeerde Jacques Jochems van het bestuur van de wijkvereniging met Jan Sier van de gemeente, die op vrijdag zelf had gevraagd naar de ervaringen met de eerder aangebrachte belijning op het Hervenpad. Jochems antwoordde hem dat dit niet heel veel effect had en pleitte nogmaals voor de plaatsing van de verkeersspiegel.

Het effect van beide inspanningen betaalde zich maandag uit in plaatsing van de spiegel. Hans Blatter was er verbaasd over: “Nou ja zeg! De spiegel hangt al! De gemeente blijft je verbazen. Eerst kan er niks. Dan is het geregeld!”, schrijft slechts enkele uren later. Ook Jochems reageerde verrast en blij.

Door de spiegel kunnen fietsers als het ware ‘om de hoek’ kijken of er verkeer van de andere kant komt. De hoop is dat hierdoor ongelukken voortaan uitblijven. Al blijft het voorzichtig aan doen en moeten fietsers de spiegel ook daadwerkelijk gebruiken. Raadzaam is om toch voor de zekerheid even te bellen als je van de andere kant iemand ziet aankomen. Met name tijdens en vlak na regenbuien kan het glad zijn op het pad.

En nu maar hopen dat de vernielingen uitblijven.