De vrijwilligers van IVN Den Bosch, Natuur op Noord en uit de Herven en omliggende wijken waren al vroeg uit de veren om op de Heinisdag, 18 mei jongstleden iedereen te kunnen ontvangen. Ze bouwden stands op, plaatsten een trailer met een uitzichtpunt en dronken hun eerste welverdiende kopje koffie of thee.

Langzaam druppelden de eerste nieuwsgierige wijkbewoners het veldje aan het begin van de Eerste Hervendreef op om een kijkje te nemen. Er werden gesprekken aangeknoopt die menigmaal de Heinis betroffen. Maar gewoon bijpraten over buurtfeitjes was ook te horen. Het groepje deelnemers groeide langzaam aan totdat om half 11 de gids van IVN voor de eerste rondleiding die dag alle belangstellenden om zich heen verzamelde en een groepje van ongeveer 15 deelnemers van start ging.

Iedereen met een hond kende de omgeving goed. En ook de andere wandelaars kwamen er niet voor het eerst. Maar de IVN-gids maakte iedereen opmerkzaam op plantjes en beestjes waar je andere dagen zo makkelijk aan voorbij gaat.
De groep wierp een korte blik op de muzikanten die intussen bij de redoute bezig waren om door de natuur geïnspireerde muziekstukken ten gehore te brengen.

Iedereen die wel eens door de Heinis loopt hoort op z’n tijd een pauw zijn kenmerkende geluid maken. Alleen zelden hoor je dat van hoog uit de bomen komen. Deze maal wel en de pikzwarte, ontsnapte pauw is vastgelegd op de foto.

De wandeling voerde langs de wei en de wielen (de plassen water in de Heinis). Waar de gids uitleg gaf over het ontstaan van de wielen. Op de terugweg kwam iedereen langs het veld waar intussen kinderen en ouders uit de wijk boekweit aan het inzaaien waren. Een aantal deelnemers voegde zich bij die groep en de rest liep terug naar het veldje met de stands of naar huis.
Op dat veldje werden de pannenkoeken al voorbereid die de kinderen mochten eten.

De kinderen kwamen even later terug van het zaaien van boekweit op de Tiboschakker aan de Balkweg. Hun potjes met boekweitzaad waren leeg en de schepjes (en sommige kleren) waren wat bevuild door het werk op de akker. Na gedane arbeid gingen de boekweitpannenkoeken, bereid door restaurant “d’n Boerderij”, erin als zoete koek, weggespoeld met een frisse beker appelsap. Met hernieuwde energie gingen de kinderen spelen in de Heinistuin.

Op de volkstuinen de Barten werden bezoekers eerst geïnformeerd over het ontstaan van de volkstuinen “Pastoor Barten”. Deze volkstuinen zijn begonnen in de Graafse wijk in 1939 door, niet moeilijk te raden, pastoor Barten. In 1972 verhuisden ze hier naar de Herven. Bij de rondleiding langs de tuinen werden er veel tuiniertips uitgewisseld. Achteraf werd het gastvrije bezoek afgesloten met een kop koffie in de kantine.

En ook dit jaar waren de imkers er weer om samen met geïnteresseerden de bijenkasten te bezoeken.

Het was een mooie dag met mooi weer en veel tevreden bezoekers. Om 16.00 pas kwam het slechte weer opzetten waardoor helaas het tweede blokfluitconcert moest worden afgeblazen. Het was weer een heel geslaagde Heinisdag. Tot de volgende keer !!