Voor de komende Hervensoos is wijkbewoner en landschapsarchitect Jeroen Naaijkens te gast. Hij houdt een lezing over het Van Gogh Nationaal Park.

Jeroen Naaijkens

De 71-jarige Naaijkens is afgestudeerd als landschapsarchitect, was jarenlang professioneel betrokken bij de ruimtelijke ontwikkeling van Brabant en is nu lid van de stuurgroep voor Van Gogh Nationaal Park en van het bestuur van de landschapstriënnale, het belangrijkste festival op het gebied van landschapsarchitectuur.

“Onze provincie wordt gekenmerkt door prachtige natuur, cultuur-boeren-landschap en is ook het thuisland van Vincent van Gogh, wiens erfgoed hier nog in het landschap kan worden beleefd”, vertelt hij. “Hier is een landschap ontstaan met veel enthousiaste betrokkenen die zich inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van hun gebied. Dit biedt kansen voor Brabant en is aanleiding tot de ontwikkeling van Van Gogh Nationaal Park in een gebied tussen en rondom Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Helmond, Tilburg en rondom Breda, Zundert, Etten-Leur, tot in de steden.”

Het doel daarvan is ‘versterking van het vestigingsklimaat, gezonde en mooie leefomgeving, behoud en versterking van natuur en biodiversiteit, toekomst voor boeren, kwekers en tuinders en duurzaam toerisme’. “Het werk en de visie van Vincent van Gogh vormt hiervoor in alle opzichten een krachtige inspiratiebron: innovatief, met verbeeldingskracht en met passie voor mens, natuur en landschap”, aldus Naaijkens.

Wie meer wil weten van het Van Gogh Nationaal Park is op donderdag 16 januari vanaf 10 uur welkom in de Hervensoos in D’n Boerderij. Voor koffie met cake wordt gezorgd.