De eerstvolgende Hervensoos op dinsdag 6 februari ontvangt een oude bekende. De vorige coördinator Ed van Sprundel schuift aan met een verhaal over Herrie en rumoer in ‘s-Hertogenbosch, 1987.

 De Anton Pieck-achtige tekeningen van den Bosch eind achttiende eeuw geven de indruk van een sprookjesachtig, vredig stadje. Dat het tegendeel daarvan waar is gaat Ed van Sprundel ons vertellen in de eerstvolgende Hervensoos. ‘Herrie en rumoer in de stad’ is de titel van zijn verhaal met als ondertitel ‘Polarisatie en geweld tussen Orangisten en Patriotten’.  Wijkgenoot Ed van Sprundel is breed geïnteresseerd in de Bossche geschiedenis en schrijft daar regelmatig over in  ‘Bossche Kringen’, het tijdschrift van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch.

Ed van Sprundel

Van Sprundel zal in zijn presentatie laten zien hoe de Patriotten eind achttiende eeuw zorgden voor ‘Brabants Vryheyd’, maar ook hoe de beweging in heel Nederland onrust en strijd veroorzaakte. Het streven naar een ander staatsbestel en kritiek op de functie van de Stadhouder deed de Republiek wankelen. Den Bosch was zelfs even het toneel van woeste taferelen, plunderingen en mishandelingen.

Een achttiende eeuws doorkijkje vanuit de Kruisstraat op de Haven.

Wat dit alles met onze huidige staatsinrichting te maken heeft horen we op 6 februari tijdens de Hervensoos.

De inloop met natuurlijk koffie is vanaf 10.30 uur, de presentatie start om 10.00 uur. Het einde van de bijeenkomst is rond 11.30 uur.

De Hervensoos is in het Nico Schuurmanshuis aan de Ketsheuvel 50. . Er is voldoende parkeerruimte voor fiets en auto. Geen vervoer? Neem contact op met Minke Oskam, vierde Herven 9, minke.oskam@gmail.com. 06-50999596.