Een recordaantal van 54 huizen deed zaterdag 22 januari mee aan alweer de achtste editie van het Running dinner.

Voor wie het concept niet kent: Deelnemers krijgen één van drie gangen toegewezen en je weet hoeveel gasten, gewoonlijk tussen de drie en vijf, de toegewezen gang in jouw huis komen eten. De andere twee gangen eet je, met je (kook-)partner bij andere deelnemers. Steeds in wisselende samenstelling.

De dag begon voor iedereen met (de laatste) boodschappen doen, tafels dekken, wijn uitzoeken, alvast andere culinaire voorbereidingen treffen en van dit alles foto’s en verslagen delen in de Whatsapp-groep. Sommigen hadden zelfs die vrijdag al een start gemaakt met de voorbereidingen (let op de linkerfles). Na alle voorbereidingen verzamelde iedereen zich op de Derde Herven waar in december nog de kerstboom stond.

Traditiegetrouw dronken deelnemers bij het uitdelen van de enveloppen een al dan niet alcoholhoudend bubbeltje. Hier en daar maakten mensen al kennis met onbekende buurtgenoten of knoopten een praatje aan met oude vrienden. De organisatie hield een kort en inspirerend praatje. De makers van het voorgerecht waren toen al halverwege naar hun huis om op tijd de eerste gasten te ontvangen en de rest van het gezelschap opende zo rond half 7 de eerste envelop. De menigte ging uit elkaar om de eerste gang te nuttigen.

Naar de gezelligheid in ieder individueel huis kan alleen geraden worden. Maar als de drukte in de Whatsapp-groep een goede indicator is, dan had iedereen het naar zijn of haar zin. Om 8 uur kwam het bericht dat de tweede envelop open mocht. De hoofdgerechtkoks waren toen veelal al op weg naar hun eigen huis om op tijd dampende gerechten te kunnen serveren. De organisatie had alles goed in de gaten. Verdwaalde deelnemers en laatste moment zieken werden tussen de bedrijven door geholpen. De rest was druk aan het koken, eten, praten en kennis maken.
Om half tien herhaalde het ritueel zich weer en ging envelop drie open.

In de eerste jaren eindigde de avond met een gezamenlijke afsluiting. Die is er sinds vorig jaar niet meer. Deelnemers blijven hangen in het huis van het nagerecht of gaan in kleine groepjes naborrelen. Wat wel blijft zijn de complimenten aan de organisatie. Diezelfde nacht en de dag deelden mensen nog flink veel foto’s en overlaadden de twee organisatoren met zeer terechte complimenten.
Running dinner 2024 was een groot succes en iedereen hoopt dat editie 2025 minstens zo gezellig is.