Wijkbewoners bij de nieuwe wijk-AED. Links naast de AED in de gele jas Marcus Vervoort bij wiens woning aan de Derde Herven de AED is opgehangen.

Met het heffen van een feestelijk glas ‘bubbels’ is zondag de wijk-AED officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde op de Derde Herven waar dit levensreddende apparaat is komen te hangen.

De wijkvereniging heeft deze AED (Automatische Externe Defibrillator) uit eigen middelen bekostigd. Dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren. Via een ingebouwd bandje krijgt de hulpverlener automatisch instructies van het apparaat als geheugensteuntje. De AED bevat twee elektroden die de hulpverlener op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurd is, analyseert de AED het hartritme en je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.

De inhoud van de AED-koffer

De wijk-AED is opgehangen op een centrale plek in de wijk en is 24 uur per dag bereikbaar doordat hij buiten aan de wand hangt. Via een code die de hulpverlener via zijn telefoon krijgt als hij een oproep krijgt kan de bak geopend worden en het koffertje uitgenomen worden. Anderen kunnen er dus niet bij en als ze proberen de bak te vernielen gaat er een alarm af. Bovendien hangt er een lamp boven zodat dit dan in het volle gezicht gebeurt. De code wordt regelmatig gewijzigd door de beheerder.

Er zijn wel meer AED’s, maar die hangen ergens binnen en zijn niet 24 uur per dag beschikbaar. In de avonduren zijn ze meestal onbereikbaar. Ook hebben dertig wijkbewoners  het afgelopen jaar reanimatiecursussen gevolgd, zodat er inmiddels veel wijkbewoners zijn die te hulp kunnen schieten als iemand bijvoorbeeld een hartstilstand krijgt. Met deze goed bereikbare AED is daar nu ook het juiste hulpmiddel voor aanwezig. Een flink deel van die hulpverleners waren zondagmiddag aanwezig bij de officiële ingebruikname. Ze kregen een klein cadeautje van de wijkvereniging als dank voor hun inzet. Dat bestond uit een opvouwbaar mondkapje. Ze gaan de komende jaren ook met enige regelmaat opfriscursussen volgen.

Liesbeth van Berge Henegouwen (midden, blauwe sjaal) geeft uitleg bij de AED.

De aanschaf van de AED was een initiatief van wijkbewoonster Liesbeth van Berge Henegouwen, die zondag eveneens aanwezig was. Zij is verpleegkundige van beroep en werkte jarenlang op de afdeling cardiologie van het Carolusziekenhuis. Ze gaf een kleine uitleg over de AED, al was dat voor de net opgeleide buurthulpverleners inmiddels uiteraard gesneden koek.

Ook voorzitter Marlies Pulsford en penningmeester Martijn Hillen van de wijkvereniging waren present. Laatstgenoemde is de beheerder en zorgt ervoor dat wanneer de AED gebruikt is, de volgende dag direct de nodige zaken vernieuwd worden. Dan gaat het bijvoorbeeld om batterijen van het apparaat, elektroden die op het lichaam van het slachtoffer worden geplaatst en de nodige hulpmiddelen zoals mondkapjes en handschoentjes. Zo is de AED direct weer klaar en goed uitgerust voor een volgend gebruik. De aanschaf van de AED kostte zo’n 1600 euro. Daar zit ook een onderhoudscontract en servicepakket voor vijf jaar in.

Lees hier en hier eerdere verhalen over de wijk-AED.

 

De net opgeleide hulpverleners kregen een klein presentje als dank voor hun inzet. Liesbeth van Berge Henegouwen deelde die uit.