De eerste lessen reanimatie met docent Hans Adriaanse (links). Wijkbewoners oefenen met een pop.

De eerste cursussen reanimeren zijn begonnen. Zes wijkbewoners leerden woensdagavond de eerste basistechnieken voor de levensreddende handelingen die nodig zijn als iemand onwel is geworden, bijvoorbeeld door een hartstilstand.

 

Deze cursussen zijn nodig vanwege de aanschaf van een wijk-AED. De wijkvereniging heeft daarvoor geld uitgetrokken. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Het wordt binnenkort geplaatst op de Derde Herven en is dan 24 uur per dag beschikbaar als zich een noodgeval voordoet.

Om deze te kunnen bedienen en hulp te verlenen hebben zo’n dertig wijkbewoners zich voor de cursus opgegeven. De eerste groepen van zes a zeven mensen zijn nu van start gegaan. Deze maand ronden ze als het goed is de cursus af en zijn dan in staat eerste hulp te verlenen als dat ergens in de wijk nodig is. Via de telefoon krijgen ze een seintje als en waar hun hulp nodig is. Ze gaan dan naar de AED en nemen die mee. De AED heeft een ingebouwd bandje die precies aangeeft wat je moet doen. De vaardigheden die ze op de cursus leren, moeten de rest doen.

Docent Hans Adriaanse (geknield, rechts) geeft tijdens de cursus heldere uitleg bij het reanimatieproces

Onder leiding van de professionele docent Hans Adriaanse nemen de cursisten stap voor stap het hele proces van hulpverlening door. Hij geeft heldere uitleg bij de cursus, die wordt gegeven in het clubgebouw van de tennisvereniging Bastion Baselaar, net aan de overkant van het spoor in Hintham, op zijf minuten fietsen van de Herven. Als zich een noodgeval in de wijk voordoet, kunnen de cursisten straks reanimeren totdat een ambulance aanwezig is. Deze eerste minuten zijn vaak doorslaggevend voor de patiënt.

Andere AED’s zijn met name tijdens de avonduren meestal niet toegankelijk. Ze hangen vaak in bedrijfsgebouwen (er hangt er bijvoorbeeld een in het distributiecentrum van de Jumbo), maar kunnen ze niet bereikt worden. Ook worden ze vaak niet onderhouden of zijn de batterijen leeg. Daarom heeft de wijkvereniging tijdens de laatste jaarvergadering, op voorstel van Liesbeth van Berge Henegouwen, voor 1600 euro een eigen apparaat aangeschaft. Dit is inclusief een onderhouds- en servicepakket voor vijf jaar.

*Lees hier een eerder artikel over de aanschaf van de AED.