Telkens maar weer anders in de westerse kunst, waarom eigenlijk?

Dat is het onderwerp van de eerstvolgende Hervensoos op dinsdag 7 mei. Wijkgenoot Wim Knulst was gedurende zijn arbeidzaam leven hoogleraar Cultuurwetenschappen en Kunsteducatie aan de Universiteiten van Utrecht en Tilburg. Tegenwoordig schrijft hij over zaken waar hij tijdens zijn beroepsjaren niet aan toe kwam. Hij begon ooit met een kunstopleiding en schildert nu graag als hobby.

Afbeelding: Stilleven – Samuel van Hoogstraten

Afbeelding: Feny – Victor Vasarely

Bij de Hervensoos zal hij aan de hand van diverse dia’s van kunstwerken ingaan op vanzelfsprekende vragen waar de kunstgeschiedenis meestal aan voorbij gaat. Waarom die onophoudelijke veranderingen? Het begon in West-Europa tussen ca 500-1000 immers met mozaïeken van geloofshelden die steeds op dezelfde manier uitgebeeld dienden te worden. Zoals beelden van voorouders in zgn. ‘primitieve’ gemeenschappen. De Hollandse schilderkunst in 17de eeuw werd gekenmerkt door taferelen van gewone burgers. Tot in de 19de eeuw vond men daar in hogere kringen niets aan. Hoezo? Waarom veranderen kunststijlen en richtingen zo na 1880 sneller dan kledingmodes? Wie en wat bepaalt die veranderende smaken? Waarom ontstonden er in de huidige tijd zulke grote verschillen tussen de voorkeuren van profí’s uit de kunstwereld en datgene wat gewone liefhebbers bewonderen? Vragen genoeg en hopelijk kan Wim een tipje van de sluier oplichten.

U wordt van harte uitgenodigd in het Nico Schuurmanshuis om 9.30 bij de inloop met koffie. De presentatie start om 10.00 uur.

Het Nico Schuurmanshuis bevindt zich naast fort Orthen, Ketsheuvel 50

Er is voldoende parkeerruimte voor fiets en auto. Heeft u geen vervoer, neem dan contact op met Minke Oskam, coördinator , minke.oskam@gmail.com

De volgende soos-ochtenden zijn op 4 juli, 20 augustus, 17 oktober en 10 december.

Tot 7 mei