Wijkbestuurslid Roel Peters (links) leidt wijkteamleider Rob Ramackers en diens collega Toin van Ossch rond door de wijk.

Wijkbestuurslid Roel Peters (links) leidt wijkteamleider Rob Ramackers en diens collega Toin van Osch rond door de wijk.

Kleine en grote ongemakken in de openbare ruimte van de wijk. Daarover ging het dinsdagmorgen. Wijkteamleider Noord van de gemeente Rob Ramackers en zijn collega Toin van Osch kregen een rondleiding langs deze oneffenheden van wijkbestuurslid Roel Peters.

Niet dan ze anders nooit in de wijk komen, maar ze horen graag van bewoners waar de problemen zitten. Op de fiets leidde Roel ze langs diverse punten waar de problemen zitten. Ze bekeken alle zaken en noteerden deze, al waarschuwde Ramackers dat dit niet betekent dat ze dan ook zeker opgelost gaan worden. Dat moet dikwijls tegen andere dingen worden afgewogen en bekeken worden of er geld voor is of niet. Ramackers werkt met een budget voor de wijken van Noord en moet diverse zaken tegen elkaar afwegen.

Roel Peters en twee leden van het wijkteam in de bocht van het paadje van de Tweede Hervendreef richting Hervensebaan.

Roel Peters en de twee leden van het wijkteam in de bocht van het paadje van de Tweede Hervendreef richting Hervensebaan.

Voornaamste knelpunt is wat Roel Peters betreft de bocht in het voetpaadje van de Tweede Hervendreef naar het bruggetje richting Hervensebaan. Dat is onoverzichtelijk, ligt ongelijk en is glad bij regen en vrieskou. Er zijn reeds meerdere ongevallen gebeurd met bewoners, die daar te voet of op de fiets langs gaan. Vooral als twee fietsers elkaar daar moeten passeren in de bocht kan dat problemen opleveren.

Probleem is dat je elkaar niet ziet door de vele struiken van de tuinen. Oplossing zou een spiegel kunnen zijn, maar gevreesd wordt dat die snel ten prooi zal vallen aan vandalisme. Vernieuwde bestrating is dan een goedkopere oplossing, waarmee vooral de gladheid wordt opgelost. Voor de onoverzichtelijkheid kan beter even gebeld worden, zodat de tegenligger gewaarschuwd wordt. Ramackers wees er wel op dat het een voetpad is en er eigenlijk niet gefietst hoort te worden. Maar de praktijk is anders en zal ook niet veranderen met bijvoorbeeld het plaatsen van een bordje ‘voetpad’. De vraag om nieuwe bestrating leverde wel gefronste wenkbrauwen op in verband met het beschikbare budget, dat voor 2017 reeds opgebruikt is. Maar het knelpunt werd genoteerd met de belofte dat deze meegewogen wordt. Er gaat dan nog wel bekeken worden of dit nu de meest ideale oplossing is.

Andere aangekaarte zaken waren onder meer de bladkorven die waarschijnlijk niet meer terugkeren. De gemeente heeft het onderhoud van de openbare ruimte voor wat betreft bladeren inmiddels uitbesteed aan de Weenergroep. Die bekijkt of er weer bladkorven komen, maar omdat die vorig jaar ook veelvuldig voor ander tuinafval werden gebruikt, is de kans daarop niet groot.

P1130450

Verdwenen tegels in het Hervenpad langs het water en de vijver bij de Tweede Hervendreef en de Derde Herven.

P1130447

De plattegrond bij de kruising met de Balkweg, die het zicht op het verkeer wegneemt. Het bord komt mogelijk aan de overkant.

 

Verder kregen de twee diverse kleine zaken te zien, zoals losliggende of geheel ontbrekende stenen, onder meer op het Hervenpad langs de sloot tussen de Tweede Hervendreef en het klooster plus de nieuwe wijk Carolushof. Ook de situatie bij het uitrijden van de wijk naar de Balkweg werd ter sprake gebracht. Met name de plattegrond die daar het uitzicht op voorbijkomend verkeer wegneemt. Ook hier onderneemt het wijkteam actie, al is niet geheel duidelijk van wie het bord eigenlijk is. In elk geval zou een oplossing kunnen zijn deze naar de overkant van de weg te verplaatsen, waar ook een stopplaats voor auto’s is. Met garagebedrijf Van den Udenhout wordt het daar veelvuldig parkeren van auto’s opgenomen.

P1130448

Het fietspad langs de Hervensebaan waar boomwortels voor problemen zorgen.

Tenslotte kwamen ook de problemen van het fietspad langs de Hervensebaan aan de orde. Daar zijn veel ongelijkheden doordat boomwortels het asfalt omhoog duwen, wat voor lelijke valpartijen kan zorgen.

Punt is wel dat de Hervensebaan komend voorjaar reeds wordt aangepakt. Van Osch vertelde dat het fietspad aan de kant van de wijk wordt opheven, terwijl er aan de overkant van de weg een dubbel fietspad voor twee richtingen komt. Daarvoor is gekozen vanwege de veiligheid van schoolkinderen van onder andere het Hervioncollege, die daar vaak langs rijden tegen de richting in. Ook worden de nodige bomen daar gerooid omdat ze leidingen en kabels in de grond in de weg zitten. Aan de kant van de Herven gaan ook bomen weg, maar daar worden wel nieuwe voor geplant. Ramackers gaat wel bekijken of er voor de gladheid van de winter toch niet een tijdelijke oplossing kan komen voor het probleem van de boomwortels in het fietspad.

Overigens kunnen bewoners ook zelf de gemeente benaderen wanneer zij van deze ‘oneffenheden’ in de wijk signaleren. Voor de bezitters van een smartphone is het handig daarvoor de gratis BuitenBeter-app te downloaden. Maar ook kan per computer ook een online meldingsformulier worden ingevuld op de site van de gemeente. Dat formulier is hier te vinden.